Recomandări pentru persoanele cu dislipidemie

Recomandări pentru persoanele cu dislipidemie

RECOMANDĂRI ALIMENTARE ÎN DISLIPIDEMII

Modificări ale stilului de viață:

  • Reducerea grăsimilor nesaturate și saturate din alimentație
  • Creșterea fibrelor în alimentație
  • Consumul de suplimente cu drojdie de orez roșu
  • Reducerea greutății corporale excesive
  • Reducerea colesterolului din alimentație
  • Intensificarea activității fizice obișnuite
  • Folosirea produselor cu proteină din soia
  • Reducerea consumului de alcool
  • Reducerea cantității totale de carbohidrați din alimentație
  • Renunțarea la fumat

De preferat:

  • Cereale integrale
  • Legume crude și gătite
  • Linte, fasole, mazăre, năut, soia
  • Îndulcitori non-calorici
  • Pește slab sau gras, carne de pasăre fără piele
  • Lapte degresat și iaurt
  • Oțet, muștar, sosuri slabe

A se utiliza cu moderație:

  • Pâine, orez și paste, biscuiți
  • Cartofi
  • Fructe uscate, jeleu, gem, conserve de fructe, șerbeturi, înghețată, suc de fructe
  • Zaharoză, miere, ciocolată
  • Carne de vită slabă, miel, porc sau de vită, fructe de mare, scoici
  • Lapte semidegresat, brânză semi-degresată și alte lactate, ouă
  • Ulei de măsline, uleiuri vegetale, margarine slabe, dressing-uri de salată, maioneză, ketchup

A se folosi ocazional în cantități limitate:

  • Patiserie, brioșe, plăcinte
  • Orice legumă preparată în unt sau smântână
  • Torturi, înghețată, fructoză, sucuri
  • Cârnați, salam, bacon, coaste, organe
  • Brânzeturi, smântână, lapte și iaurt gras
  • Grăsimi nesaturate și margarine, ulei de palmier și cocos, unt, untură, bacon

Sursa informaţiilor: Societatea Română de Cardiologie, www.cardioportal.ro

Call Now Button
×