Recomandări pentru persoanele cu dislipidemie
RECOMANDĂRI ALIMENTARE ÎN DISLIPIDEMII
Modificări ale stilului de viață:
- Reducerea grăsimilor nesaturate și saturate din alimentație
- Creșterea fibrelor în alimentație
- Consumul de suplimente cu drojdie de orez roșu
- Reducerea greutății corporale excesive
- Reducerea colesterolului din alimentație
- Intensificarea activității fizice obișnuite
- Folosirea produselor cu proteină din soia
- Reducerea consumului de alcool
- Reducerea cantității totale de carbohidrați din alimentație
- Renunțarea la fumat
De preferat:
- Cereale integrale
- Legume crude și gătite
- Linte, fasole, mazăre, năut, soia
- Îndulcitori non-calorici
- Pește slab sau gras, carne de pasăre fără piele
- Lapte degresat și iaurt
- Oțet, muștar, sosuri slabe
A se utiliza cu moderație:
- Pâine, orez și paste, biscuiți
- Cartofi
- Fructe uscate, jeleu, gem, conserve de fructe, șerbeturi, înghețată, suc de fructe
- Zaharoză, miere, ciocolată
- Carne de vită slabă, miel, porc sau de vită, fructe de mare, scoici
- Lapte semidegresat, brânză semi-degresată și alte lactate, ouă
- Ulei de măsline, uleiuri vegetale, margarine slabe, dressing-uri de salată, maioneză, ketchup
A se folosi ocazional în cantități limitate:
- Patiserie, brioșe, plăcinte
- Orice legumă preparată în unt sau smântână
- Torturi, înghețată, fructoză, sucuri
- Cârnați, salam, bacon, coaste, organe
- Brânzeturi, smântână, lapte și iaurt gras
- Grăsimi nesaturate și margarine, ulei de palmier și cocos, unt, untură, bacon
Sursa informaţiilor: Societatea Română de Cardiologie, www.cardioportal.ro